icon pdf

Chartreuse

Legendarisk likør laget etter en ​420 år gammel hemmelig oppskrift bestående av 130 urter, frø og planter, godt bevart av franske munker.

Sørøst for Lyon, i Chartreuse-massivet, ligger klosteret “La Grande-Chartreuse” som er hovedkvarter til Chartreuseordenen. Det var her på klosteret, år etter år med studier, at det hemmelige «Elixir Végétal» manuskriptet ble gitt av Maréchal d’Estrées til Chartreusemunkene i 1605.  Første produksjonen av Elixir Végétal kom ut i 1737 og i 1764 endret de navnet til «Chartreuse Verte» (Chartreuse grønn).

I det majestetiske Chartreuse-klosteret bor og lever 30 munker, men det er kun to som kjenner den legendariske og hemmelige oppskriften på chartreuse. Årlig mottar munkene 24 tonn urter fra hele verden. I klosterets urterom blir de nennsomt tørket, knust og blandet i forskjellige serier, som igjen fraktes i halmsekker ned til destilleriet i Voiron. Det er kun de to nevnte munkene og to medhjelpere som har tilgang til destilleriet. Her blir urtene og plantene masserert hver for seg i alkohol før de blir destillert i 8 timer. Når destillatet er ferdig, gjennomgår Chartreuse en siste masserasjon med urter for å oppnå den berømte og naturlige fargen. Likøren blir avslutningsvis lagret i mange år på eikefat (blanding av russisk, ungarsk og fransk eik). Før produktet blir lansert må munkene teste og godkjenne produktet, og det er kun disse som kan avgjøre når det skal slippes på markedet.

Hvert år kommer det tusenvis av turister fra hele verden til «La Grande-Chartreuse» og svært få vet at denne likøren har vært på markedet i nesten 300 år!

Since year 1601

Vårt utvalg